donderdag 22 maart 2012

8 mm is klein

Vanmiddag naar Groningen vertrokken met een uitermate vrolijke Quint achter in de auto, schaterlachend om zijn baby-tv dvd. Vlak voor Groningen en zeker de toegangsweg tot het umcg was het weer knetterdruk, ook nog lang moeten wachten op de lift vanuit de parkeergarage met als gevolg een kwartier te laat op de poli bij de Beatrix kinder kliniek. En nog moesten we nog een lange adem hebben want na bijna een uur ( en een kwartier) waren we aan de beurt. Eerst de arts-assistent die heel serieus in gesprek ging, goed naar Quint keek en naar de bestaande beperkingen en zorgen, ook omtrent een operatie. Kreeg de indruk dat hij Quint liever met de bult zonder operatie zou laten vertrekken. De kinderchirurg zelf werd er bij gehaald. Aardige, kundige man. Raakte ons gelijk met de woorden dat zo'n klein breukje/gaatje risicovoller is dan een grotere breuk. Oke, we weten waar we staan!
Bleek duidelijk een operatiegeval omdat bij een klein breukje de darm er evt door heen kan gaan en beklemd kan raken, pfieuw dat willen we niet. Bij een grotere breuk stulpt het in en uit bv het vet etc maar nu gaat het eruit en kan niet terug, het is net een kurk op een wijnfles bv. De breuk is 8 mm en dat lijkt in onze ogen bijna niks maar geeft toch een boel ongemak en een flinke harde bult. De dokter probeerde nog terug te duwen wat Quint niet leuk vond te zien aan zijn grimas op zijn gezicht, wat zal dat ook pijnlijk zijn zeker zo vlak in de buurt van de voedingsopening. Toch geeft het mannetje geen krijs of gil, hoge pijngrens zeker en laat het over zich heen komen. De complicaties ten opzichte van het dichtmaken van deze breuk werden me net iets te veel benoemd, dat geeft weer zo'n onbestemd gevoel wat ik al sinds vorige week zondagavond (telefoon van de vp-er van high care) heb. Uiteraard liggen er huidinfecties op de loer maar goed we kennen de grote snee van zijn heupoperatie en ook dat verliep i.p.v. 5 dagen opname naar een langere periode maar dit gaatje word dichtgemaakt door er ook een matje onder te plaatsen en ook dat geeft kans op ontsteking ( komt bijna nooit voor....mm tja maar toch) en wanneer dat gebeurt is de weg tot herstel aanzienlijk langer. Wanneer alles goed verloopt dan blijft de kans op het opnieuw scheuren van de buikwand, de operatie is geen garantie dat het niet weer gebeurd.  Op de plek waar Quint het heeft zitten komt het ook niet zo vaak voor. Hoe het komt dat het scheurt en waarom dat ook opnieuw zou kunnen gebeuren heeft ook te maken met wie Quint is en doet. Wij weten niet hoeveel kracht en spanning hij kan opbouwen in zijn buik, wij als "gezonde" mensen weten wat we doen, hoe het voelt en wat normaal is. Bij een kind zoals Quint is dat zo anders.
Om een lang verhaal kort te maken, Quints apk voor de narcose is nog een tijdje geldig dus daar hoeft hij gelukkig nu niet meer heen, de operatiedatum kan geprikt worden. Tussen de 2 en 4 weken horen we wanneer dat zal zijn. Wat ik zo snel begreep is het normaal een opname van 3 dagen en duurt de hele ingreep 60 tot 90 minuten exclusief anesthesie-handelingen. Als ik snel reken zal dat in ieder geval na de Pasen zijn en dat geeft een fijn gevoel. Verder moeten we er ons maar weer bij neerleggen dat het leven met Quint vol verrassingen en zorgen blijft.

5 opmerkingen:

Mirjam van Splunter zei

Wat weer een spanning en ook nu blijft de IC/High care plek de doorslag geven of de OK ook inderdaad op de afgesproken datum door gaat.
Het is fijn om te lezen dat Quint momenteel lekker in zijn vel zit, dat geeft in ieder geval een hoop levensvreugde. Heel veel sterkte weer de komende tijd.

Groetjes Cees, Mirjam, Yvanca en Siem Jan*

Petra zei

Toe maar weer meid, kan er ook nog wel bij..... Vind jullie superflink! Hou je taai en hopelijk verloopt alles zonder complicaties!!!
Geniet eerst maar lekker van het weertje nu, pakken ze je dat in elk geval niet meer af!!
liefs Petra Kroeske

Anoniem zei

Wat komt er toch veel op jullie af... Heel veel sterkte met alles liefs X Gera

Anoniem zei

Tsshhhh....het blijft maar doorgaan hé.....
Sterkte voor jullie!!!

Groet, Eduard

Anoniem zei

Hoi Jeannet, Je hebt het helaas bij het rechte eind; er zullen telkens weer verrassingen komen die zorgen geven. Helaas is zijn lijfje kwetsbaarder dan van andere kinderen, en het komt ook altijd dubbel zo hard aan.
Doorzetten en volhouden ! Je kan het.
groetjes Bea